Het Festival

Op 5 mei staat heel Nederland in het teken van bevrijding. Jaarlijks vieren wij op die dag het einde van de Tweede Wereldoorlog in 1945. Sinds 1990 is 5 mei een nationale feestdag en dat uit zich in vele (muziek)festiviteiten door heel Nederland en Amsterdam.

De thematiek rondom Bevrijdingsdag heeft 4PM Entertainment doen besluiten om het vieren van de vrijheid te vertalen naar een Amsterdams festival waarin enkele kernpunten de rode draad van het festival vormen.
– De bewustwording van vrijheid als thema
– Tolerantie
– Gelijkheid
– Verbroedering

Dit vertaalt zich op het festival in een breed programma onder te verdelen in een muzikaal, culinair en cultureel programma aangevuld met diverse mogelijkheden tot ontspanning, inspanning en overig vermaak. Met 12 hostingpartijen, meer dan 50 muzikanten, 20 foodtrucks en vele hoofdstedelijke partners verenigt Amsterdam zich als één. Het Amsterdams Verbond draait om samen zijn en dat geldt voor iedereen.

Een belangrijk onderdeel om de bewustwording van vrijheid te accentueren is ‘het acht-uur moment’. Om 20.00 uur geeft traditiegetrouw de Nachtburgemeester van Amsterdam het startsein voor 2 minuten lawaai voor de vrijheid. De muziek wordt stilgelegd en publiek maakt 2 minuten lang zoveel mogelijk lawaai maken om te vieren dat we in Amsterdam vrij zijn.

Dit jaar vieren we in Nederland dat we al 75 jaar in vrijheid kunnen leven. De stad Amsterdam is uitgegroeid tot thuisbasis van diverse culturen, groepen mensen en verwelkomt alle kleuren van de regenboog. Op 5 mei komen we samen en vieren we dat we vrij zijn, onder de vlag van onze stad. Met iedereen.

Het Amsterdams Verbond is officieel onderdeel van het programma van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

https://www.facebook.com/hetamsterdamsverbond/videos/760701424401994/