03.05.2024

Herdenken & vieren

Op 5 mei vieren we met al onze vredesduifjes, kameraden en bondgenoten uitbundig de vrijheid in het prachtige Olympisch Stadion. Op 4 mei staan we stil en herdenken we een onmenselijke periode zonder vrijheid. In Amsterdam zijn er verschillende musea en herdenkingsplekken die de geschiedenis van meer dan 75 jaar geleden levendig houden. Ga op pad en neem op 4 mei de tijd om bewust stil te staan bij onze vrijheid, nog altijd ons meest kostbare bezit. Om jullie op weg te helpen hebben we een lijst gemaakt met informatie over verschillende musea en herdenkingsplekken. 

 

Anne Frank Huis – Stap binnen in het Anne Frank Huis, een icoon onder de musea van onze stad. Het is alsof je een stap terug in de tijd zet, recht de geschiedenis in. Hier, in het Anne Frank Huis, krijg je een indringend inzicht in de donkere dagen van de Tweede Wereldoorlog en de verschrikkelijke vervolging van de Joden. Het Anne Frank Huis is niet zomaar een museum; het is een reis door de geschiedenis, een eerbetoon aan moed en doorzettingsvermogen, en een herinnering die nooit vergeten mag worden. Bezoek het Anne Frank Huis!

 

VerzetsmuseumIn het Verzetsmuseum ontdek je bekende en onbekende verhalen van moed en verzet die worden verteld in een setting die je terugvoert naar een tijd van dictatuur, oorlog en strijd voor vrijheid. Hier hoor je over gewone mensen die buitengewone dingen deden. Sommigen vochten actief tegen de onderdrukking, terwijl anderen onderduikers verborgen hielden tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland en de voormalige koloniën. Bezoek het Verzetsmuseum!

 

Amsterdam Museum – De naam zegt het al: Amsterdam Museum. Hier leer je alles over ons mooie Mokum, van toen, nu en straks. Van de oude Wallen tot de Bijlmermeer, van de Albert Cuyp tot de Zuidas. Ontdek de collectie maar ook de verhalen van en over Amsterdam, ook tijdens de Tweede Wereldoorlog.  Hier leer je bijvoorbeeld waarom een eenvoudig draaiorgel genaamd ‘Het Snotneusje’ op 7 mei levens redde, en waarom de beroemde tramlijn 8 sinds 1945 nooit meer door de stad rijdt. Sinds die duistere dagen van de oorlog heeft er nooit meer een tramlijn 8 door de straten van Amsterdam gereden, een stille herinnering aan de tragedie en de veerkracht van onze stad.  Bezoek het Amsterdam Museum! 

 

Nationaal Holocaustmuseum – In het Nationaal Holocaustmuseum wordt het verhaal verteld van de Jodenvervolging in heel Nederland, een geschiedenis die tot voor kort niet zo uitgebreid werd belicht. Voor de Tweede Wereldoorlog leefden Joden en niet-Joden zij aan zij, genietend van dezelfde rechten en vrijheden. Maar tijdens de gruwelijke bezetting werden in heel Europa ongeveer zes miljoen Joden door de nazi’s vermoord, een tragedie die bekend staat als de Holocaust of Sjoa. In Nederland werd driekwart van de Joodse gemeenschap uitgeroeid. Bezoek het Nationaal Holocaustmuseum!

 

Monument op de Dam- Het Nationaal Monument op de Dam is ongetwijfeld een bekend symbool voor velen. Beeldhouwer J. Rädecker en architect J.J.P. Oud kregen de eervolle opdracht om dit indrukwekkende monument te ontwerpen. Het imposante kalkstenen monument is opgericht ter nagedachtenis aan alle Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen, waar ook ter wereld.

 

Op 4 mei is er een uitgebreid programma, lees hier meer.